Slecht slapen tijdens de overgang

Meer dan de helft van de vrouwen krijgt tijdens de overgang last van slaapproblemen. Sommigen van ons kunnen de slaap niet vatten. Anderen vallen juist heerlijk in slaap, maar zijn voor dag en dauw al klaarwakker. Ook de eindeloze nachten, waarin je bijna ieder uur ontwaakt, zijn voor vrouwen in de overgang geen onbekend verschijnsel. Veel slaapproblemen beginnen dankzij opvliegers en nachtzweten.

Waarom slaap ik zo slecht?

Een druk en sociaal leven, gezin en werk, zorgen vaak voor een vol hoofd en daardoor slecht slapen. Daarnaast zorgt het progesteron er, op natuurlijke wijze, voor dat we slaperig worden en oestrogeen helpt ons om dieper in slaap te komen. Wanneer het lichaam minder van deze hormonen produceert, kom je dus niet alleen slechter in slaap, maar word je ’s nachts ook vaker wakker.

Ondanks dat veel vrouwen in de overgang slecht slapen, wordt het in de wetenschap niet gezien als direct symptoom van de overgang. De slapeloze nachten zijn namelijk meestal het gevolg van typische overgangsverschijnselen als nachtelijk transpireren, hartkloppingen, piekeren, kramp en vaker moeten plassen ’s nachts.

Voldoende slaap biedt de oplossing

Het is een open deur, maar het is belangrijk om iedere nacht voldoende slaap te krijgen. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon en hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd en slaapbehoefte, maar gemiddeld hebben we zeven uur slaap per nacht nodig. Probeer daarom een vast slaappatroon aan te houden en elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Creëer een comfortabele slaapomgeving en beweeg regelmatig.  Ook het niet kunnen slapen kan heel stressvol zijn. Lukt het niet om iedere nacht de minimale uren te slapen? Leg je daar dan bij neer en probeer tot rust te komen met ontspanningsoefeningen of een mooi boek. Het ouderwetse gezegde is niet voor niets: slaap je niet, dan rust je toch.

Gezonde voeding tijdens de overgang

Wat je eet en drinkt kan ook van invloed zijn op je slaap tijdens de overgang. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan helpen om de slapeloze nachten te verminderen. Kies voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines, mineralen en eiwitten die voor een langere tijd energie leveren. Probeer suikerrijke producten, producten met alcohol of producten met cafeïne te vermijden. Deze voedingsmiddelen geven even energie, maar zorgen daarna voor een slechte nachtrust.

Hop for Her helpt je de overgang door

Slecht slapen kan meerdere oorzaken hebben. Slaap je slecht door nachtzweten? Dan kan Hop for Her Classic je helpen. In Hop for Her Classic maken we gebruik van het krachtige Fyto-oestrogeen hop. De hop verhoogt niet alleen het oestrogeenniveau, maar heeft ook een rustgevend effect waardoor dit bijdraagt aan minder stress en een betere nachtrust.  Verder dragen de hop- en andere kruidenextracten bij aan een natuurlijke hormoonbalans, waardoor het de intensiteit van de opvliegers en nachtzweten kan verminderen.

Naast opvliegers kunnen verschijnselen als somberheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen, drukte en stress voor een slechte nachtrust zorgen. Slaap je slecht tijdens de overgang en heb je last van vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderde concentratie, dan is Hop for Her Balance het juiste product voor jou. 

Hop for Her Balance kan bijdragen aan een vermindering van verschillende overgangssymptomen. Maca en hop is vaak een succesvolle combinatie bij overgangsverschijnselen en daarom bevat Hop for Her Balance, naast een extract van hop, ook een extract van het superfood maca. Maca heeft een heel breed spectrum als het gaat om het verlichten van overgangsverschijnselen. Voorbeelden daarvan zijn  een positief effect op het vergroten van het uithoudingsvermogen, opvliegers en stemmingswisselingen. Ook draagt het bij aan een verhoging van het libido.

De vitamine B6 in Hop for Her Balance reguleert de hormonale activiteit in het lichaam en draagt bij aan een vermindering van de vermoeidheid, lusteloosheid en een verminderde concentratie. Gebruik je medicijnen of zijn er andere (medische) factoren die van invloed kunnen zijn op het slecht slapen? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie