Gewichtstoename tijdens de overgang

Dankzij de veranderende hormoonbalans gebeurt er, tijdens de overgang, veel op lichamelijk en geestelijk gebied. We krijgen te maken met opvliegers, nachtzweten, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Ook komt een groot deel van de vrouwen zomaar vijf kilo aan en nestelt dat extra vet zich ineens op andere plaatsen op het lichaam.

Waarom kom ik aan tijdens de overgang?

Je bent niet anders gaan eten of bewegen, maar het getal op de weegschaal blijft maar oplopen. Hoe kan dat toch? Ook daar kunnen we, deels, de veranderende hormoonbalans de schuld van geven.

Oestrogeen na de overgang

In de overgang daalt het oestrogeenniveau met gemiddeld 90% en maakt het lichaam bijna geen progesteron meer aan. Onder invloed van de veranderende hormonen wordt de stofwisseling langzamer en dat kan  voor meer lichaamsgewicht zorgen. Door minder te bewegen, verlies je bovendien meer spierweefsel dan voorheen. Omdat spieren over het algemeen meer energie nodig hebben, dan het vetweefsel dat er voor in de plaats komt, daalt de energiebehoefte nog verder.

Na de overgang moet het lichaam het met een tiende van het hormoon oestrogeen doen. De calorieverbranding is trager en dat kan wel tien tot twintig procent schelen. Daarom kan je na de menopauze aankomen, terwijl je hetzelfde blijft eten en bewegen.

Hoe kom ik aan dat buikje?

Hormonen bepalen de vetverdeling op het lichaam. Cortisol, het stresshormoon, zorgt bijvoorbeeld voor meer buikvet. Door de verandering in de hormoonbalans komt er na de overgang ook minder vet op de billen en borsten en vaak meer vet op de buik. Een goede leefstijl met genoeg beweging kan zorgen voor een strakkere buik. 

Hormonen die je eetpatroon beïnvloeden

Naast het dalende oestrogeen, zijn er meer hormonen van invloed op het eetpatroon. Het verzadigingshormoon leptine waarschuwt bijvoorbeeld wanneer je voldoende hebt gegeten. Ghreline, het hongerhormoon, laat juist weten wanneer het tijd is om te eten. Als je niet lekker in je vel zit, ben je geneigd om niet altijd naar deze hormonen te luisteren. Bij stress en overgangsverschijnselen eet je veelal te veel en te vaak. Als dit langere tijd aan de orde is, dan kom je aan.

Ook het stresshormoon zorgt ervoor dat het lichaam aankomt. Het stresshormoon zorgt ervoor dat je op scherp staat, zodat je klaar bent om te vluchten en te vechten. Als dat op eigen energie niet lukt, dan wordt er energie uit de eiwitten van je spieren gehaald. Deze stressreactie kon in het verleden levens redden, maar tegenwoordig hebben we de energie uit stresssituaties niet meer nodig. Deze energie wordt opnieuw opgeslagen en zorgt voor een toename van het gewicht.  

Wat kan ik zelf doen om op een gezond gewicht te blijven

Ook al eet je en beweeg je hetzelfde als altijd, dan zal je in de overgang aankomen. Let op de inname van suiker en snelle koolhydraten, dit is de snelste weg om niet te veel aan te komen. Vermijd stress, aangezien stress je dik maakt. Blijf bewegen, hoe meer bewegen, hoe meer spieren en hoe meer energie je krijgt. Hierdoor verlies je ook calorieën. Daarnaast is belangrijk, luister naar je lichaam en je hormonen en stop op tijd met eten als je vol zit.

Hop for Her bij gewichtstoename 

Een supplement kan er niet voor zorgen dat je op een gezond gewicht komt en blijft. Hierbij is het belangrijk dat je kiest voor een gezonde leefstijl die bij jou past. Lukt het niet om op een gezond gewicht te komen en te blijven? De producten van Hop for Her dragen bij aan randvoorwaarden, die jou helpen om op een gezond gewicht te komen.

Zo kan Hop for Her Balance bijdragen aan een vermindering van vermoeidheid, een vermindering van opvliegers, een vermindering van mentale stress en een betere spijsvertering.  Hop for Her Balance bevat een breed spectrum aan fyto-oestrogenen, een extract van het superfood maca en vitamine D, die helpen bij een verzachting van meerdere overgangssymptomen. Hoe beter je je voelt, hoe meer je je kan houden aan een gezonde leefstijl. 

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie