Opvliegers en nachtzweten tijdens de overgang

De opvlieger is het meest bekende symptoom van de overgang. Je wangen vlammen op, het zweet breekt je uit, je gezicht wordt rood en je hart bonst in je keel. Velen van ons zullen het gevoel herkennen, want opvliegers en hartkloppingen zijn veel voorkomende overgangsverschijnselen. Maar wat zijn opvliegers? Je kan het eigenlijk het beste omschrijven als een soort hittegolf dat zich vanaf de borst via de nek naar het gezicht verspreidt. Met een beetje geluk duren die opvliegers niet langer dan een paar seconden, maar met een beetje pech duurt het langer dan een kwartier tot het lichaam weer op een normale temperatuur is.

Waarom krijg ik opvliegers?

Al ons hele leven zorgen de verschillende hormonen voor de juiste balans in ons lichaam. Ze reguleren bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur. In de hersenstam bevindt zich een thermostaat en deze thermostaat staat mede onder invloed van oestrogeen. Door een schommelend of laag oestrogeen-niveau in de overgang, reageert de thermostaat door de lichaamstemperatuur met ongeveer 0.3 ℃ te verhogen. Vervolgens is er een trigger nodig, zoals koffie of alcohol, om daadwerkelijk een opvlieger te krijgen. De thermostaat reageert hierop en het lichaam wil deze warmte kwijtraken. De bloedvaten in de huid gaan open, je gezicht wordt rood en je gaat zweten. Het duurt even voor onze hersenen door krijgen dat er eigenlijk niets aan de hand is. Bij de één is dat na een halve minuut en bij een ander kan dit wel tussen de drie en vijftien minuten duren. Een opvlieger is dus niet meer dan het resultaat van een verwarring tussen het lichaam en de hersenen.

Wanneer krijg ik opvliegers?

Bijna tachtig procent van de vrouwen in de overgang heeft last van opvliegers. Hoe vaak we per dag met deze warmte-aanvallen te maken krijgen, is per persoon verschillend. Sommigen ervaren een enkele opvlieger per dag, maar de grotere pechvogels krijgen er soms wel dertig per dag. Ook de periode van de opvliegers verschilt heel erg. Waar de ene vrouw er met een paar maanden vanaf is, hebben andere vrouwen er jarenlang last van.

Nachtzweten tijdens de overgang

Ook ‘s nachts hebben vrouwen regelmatig last van opvliegers. Dit wordt ook wel nachtzweten genoemd. Ruim zestig procent van de vrouwen in de overgang geeft aan last te hebben van nachtzweten en dat kan soms vervelende nachtelijke situaties opleveren. In het diepste van de nacht je bed uit voor een schone pyjama of het verschonen van je bed komt dankzij het nachtzweten helaas regelmatig voor. 

De gevolgen van nachtelijke opvliegers en nachtzweten

Vaak krijg je het na zo’n nachtelijke opvlieger enorm koud van het afgekoelde zweet en word je verkleumd wakker. De gevolgen van nachtzweten kunnen verstrekkend zijn. Het steeds wakker worden en regelmatig je bed uit moeten, zorgt voor onrustige nachten en een verstoorde nachtrust. Daardoor kan je je overdag vermoeid en lusteloos voelen. Bovendien kunnen die korte en gebroken nachten zorgen voor minder concentratie op het werk en meer chagrijnige buien.

Wat kan ik doen tegen opvliegers en nachtelijk transpireren?

Dankzij de schommelende hormoonspiegel is het niet mogelijk om opvliegers helemaal te voorkomen. Wel is er een aantal dingen dat je kan doen (en laten) om de opvliegers en de intensiteit van de opvliegers te verminderen. Een opvlieger heeft een trigger nodig en de  bekendste triggers zijn stress, pittig en suikerrijk voedsel en het gebruik van alcohol en cafeïne. Probeer dit daarom te vermijden. Verder zijn er verschillende mogelijkheden om de opvliegers in het dagelijkse leven wat dragelijker te maken:

Kies voor de juiste kleding

Natuurlijke en ademende stoffen zoals katoen, zijde en linnen voorkomen dat vervelende zweterige gevoel. Ook verschillende laagjes kleding is een goede oplossing. Dan kan je makkelijk iets uitdoen zodra je een opvlieger voelt aankomen. Verder kan je kiezen voor beddengoed en nachtkleding van zijde en katoen. 

Vermijd warme ruimtes

Ondanks dat een bezoekje aan de sauna heerlijk is, kan zo’n bezoekje ook een trigger voor een opvlieger zijn. Bij sommige vrouwen heeft een warm bad hetzelfde effect. Merk je dat jouw lichaam sterk reageert op warme ruimtes? Probeer dat dan even te vermijden. Zorg verder voor een koele, goed geventileerde slaapkamer en douche niet te heet voor het slapengaan.

In de zomer kan het ook helpen om een koelelement onder je kussen te leggen. Als je dan ‘s nachts wakker wordt en je kussen omdraait, kan je op een heerlijk koel kussen verder slapen. 

Probeer stress en hevige emoties te verminderen.

Bij stressvolle situaties en heftige emoties komen de hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline vrij. Dit kan heel nuttig zijn tijdens een acute stresssituatie, maar te veel stress tijdens de overgang heeft ook het nodige effect op de hormoonspiegel, waardoor het aantal opvliegers kan toenemen.

Beweeg meer

Uit een aantal wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat vrouwen die regelmatig bewegen, minder last van opvliegers hebben. Daarnaast werkt voldoende beweging stressverlagend en heeft het een positief effect op de conditie. Alleen maar voordelen dus!

Benoem het (of niet)

Soms is het fijn om te delen dat je last hebt van die vervelende opvliegers, zodat je de frustratie even kwijt kan of zodat er rekening kan worden gehouden met jouw situatie. In andere gevallen wil je de opvlieger het liefst zo onopvallend mogelijk doorstaan. Gelukkig is die keuze altijd aan jou. Vertel daarom aan je partner, vrienden, kinderen of collega’s, dat ze niet iedere keer, als ze zien dat jij het warm krijgt, hoeven te vragen of je ‘er weer een hebt’. Goed bedoeld of niet, jouw opvliegers hoeven niet door anderen in de spotlights te worden gezet.

Hop for Her Classic bij opvliegers en nachtzweten

Heb je na het vermijden van triggers, zoals stress, alcohol, koffie en suiker, nog steeds opvliegers? Dan kan Hop for Her je helpen. In Hop for Her Classic maken we gebruik van het krachtige Fyto-oestrogeen hop. De hop verhoogt niet alleen het oestrogeenniveau, maar heeft ook een rustgevend effect waardoor dit bijdraagt aan minder stress en een betere nachtrust.  Verder dragen de hop- en andere kruidenextracten bij aan een natuurlijke hormoonbalans, waardoor het de intensiteit van de opvliegers en nachtzweten kan verminderen. 

Lees meer over Hop for Her Classic of bestel direct het supplement ter vermindering van opvliegers en andere overgangssymptomen. Gebruik je medicijnen of zijn er andere (medische) factoren die van invloed kunnen zijn op je opvliegers? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie