Hormonen tijdens de overgang

Tijdens de overgang vinden er veel veranderingen in de hormoonspiegel plaats en dat kan zich uiten in verschillende en vooral vervelende symptomen. Voorbeelden zijn slapeloosheid, nachtzweten en opvliegers. Hoe heftig deze verschijnselen zijn, verschilt per persoon. Sommige vrouwen gaan probleemloos door de overgang, terwijl anderen juist veel overgangsverschijnselen ervaren. Soms kan zelfs de indruk ontstaan dat er maar geen einde aan de overgang komt. Gelukkig is ook de overgang een fase in het leven en breekt er na deze levensfase een nieuwe periode aan waarbij het lichaam de balans weer opnieuw zal vinden.

Wat doen hormonen tijdens de overgang?

Al ons hele leven zijn het de hormonen die het lichaam in evenwicht houden. Zo regelen hormonen bijvoorbeeld de energiebalans, onze bloeddruk en de vochtbalans. Daarnaast zijn ze onmisbaar bij grote lichamelijke veranderingen die plaatsvinden tijdens de cyclus. De werking van hormonen is zeer complex en ook voor veel wetenschappers nog moeilijk te begrijpen. Zolang alle organen goed functioneren en hormonen in balans blijven, blijft het lichaam in balans. Maar zodra er te weinig of juist te veel van één bepaald hormoon wordt aangemaakt, raakt het lichaam uit evenwicht. Dat is ook wat er tijdens de overgang gebeurt. 

Oestrogeen en progesteron

Oestrogeen en progesteron zijn belangrijk voor de cyclus. Zo laten zij iedere maand een eicel rijpen en bereiden de baarmoeder voor op een eventuele bevruchting, innesteling en zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt, dan zorgt progesteron voor het afstoten van het baarmoederslijmvlies en start de menstruatie. Daarna begint deze cyclus opnieuw. Vanaf je 37e begint de balans langzaam te veranderen. De aanmaak van beide hormonen neemt af. Gemiddeld daalt het oestrogeenniveau met 90% en maakt het lichaam bijna geen progesteron meer aan. Het lichaam moet zich daarom aan de nieuwe situatie aanpassen en dat proces kan zich uiten in de bekende maar soms lastige overgangsverschijnselen.

Oestrogeen na de overgang

Ook na de overgang blijft het lichaam het hormoon oestrogeen aanmaken, maar in een lagere dosering. Doordat tijdens de overgang de productie van het hormoon oestrogeen in de eierstokken stopt, wordt deze functie in mindere mate overgenomen door het vetweefsel en de bijnieren. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in heel veel lichaamsprocessen en door de daling van het hormoon kunnen er dan ook veel overgangsverschijnselen ontstaan. Er zijn wel 160 verschillende overgangssymptomen beschreven en deze kunnen in verschillende mate worden ervaren. Beïnvloeden deze overgangsverschijnselen het dagelijks leven of heb je twijfels rondom de overgang? Neem dan altijd contact op met een overgangsconsulent of huisarts.