Haarverlies en een droge huid tijdens de overgang

Vanaf je veertigste levensjaar verschijnen de eerste lijntjes, rimpels en grijze haren al, maar tijdens de overgang lijkt het verouderingsproces wel twee keer zo snel te gaan. Dankzij de veranderende hormoonspiegel maakt het lichaam minder collageen en elastine aan en wordt de haardos dunner en de huid droger, slapper en minder elastisch.

Waarom wordt mijn huid slapper?

De huid blijft strak en elastisch dankzij de eiwitten, collageen en elastine. Het bindweefsel in de huid bestaat voor zeventig procent uit collageen. Dit is een lijmvormend eiwit en zorgt voor het volume en de stevigheid van de huid. Daarnaast bevat het bindweefsel elastine. Dit elastische eiwit zorgt ervoor dat het bindweefsel weer teruggaat naar de oude vorm. 

Vanaf ons dertigste neemt de hoeveelheid collageen en elastine al een beetje af en ontstaan de eerste lijntjes en rimpeltjes. Dit patroon zet door tot aan de menopauze. Na de menopauze daalt de hoeveelheid collageen sneller. Uit onderzoek is gebleken dat in de eerste vijf jaar na de menopauze het collageen afneemt met dertig procent. Ook neemt tijdens en na de overgang het onderhuidse vet af en bovendien krimpt de skeletstructuur. De combinatie van al deze factoren zorgt ervoor dat de huid steeds meer rimpels en lijntjes laat zien. Het collageen in onze huid zorgt er ook voor dat de huid soepel, zacht en gehydrateerd blijft. Zodra de hoeveelheid collageen afneemt, kan de huid dunner, droger en gevoeliger worden. 

Help, mijn haar wordt dunner

Net als de kleur van het haar, is de dikte, structuur en vorm genetisch bepaald. Ook de leeftijd waarop je grijs wordt, ligt al vast in onze genen. Toch zijn het niet alleen de genen die van invloed zijn op onze haardos, want ook hierbij spelen hormonen een belangrijke rol.

Haaruitval tijdens de overgang

Na de menopauze krijgt maar liefst veertig procent van de vrouwen last van het dunner worden van het hoofdhaar. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van overmatig  haarverlies bij vrouwen in de overgang. Ziektes, zoals schildklierproblemen, en medicijnen kunnen invloed hebben op haaruitval. Verder is het bekend dat, door de daling van het oestrogeen, er, relatief gezien, meer testosteron in het lichaam aanwezig is. Dit mannelijke hormoon kan ook voor haarverlies bij vrouwen zorgen. 

Hormonen hebben een grote invloed op de conditie van de haarzakjes. Bij een verandering in de hormoonspiegel, bijvoorbeeld in de overgang, maar ook na een zwangerschap, kan je ineens veel meer haar verliezen. Ook voedt oestrogeen de haarzakjes en daarvoor zijn voldoende voedingsstoffen nodig. Daalt het oestrogeen of is er een gebrek aan voldoende voedingsstoffen, dan kunnen haarzakjes minder stevig worden. Beiden kunnen een reden voor overmatig haaruitval zijn. Duurt de haaruitval langer dan zes maanden of maak je je zorgen over de hoeveelheid verloren haren? Neem dan contact op met de huisarts of een overgangsconsulent.

Verander de focus

Naast de uiterlijke veranderingen vindt er bij veel vrouwen tijdens de overgang nog een grote mentale verandering plaats. Waar vroeger het uiterlijk nog heel erg belangrijk was, verschuift de focus steeds meer naar gezond zijn en gezond blijven. Ouder worden heeft ook veel moois te bieden, denk aan wijsheid en zelfvertrouwen. We gaan inzien dat gezonde voeding en genoeg lichaamsbeweging ons oude lichaam niet zal terugbrengen, maar dat het ons wel gaat helpen bij het behoud van een gezond lichaam en jonge geest.

Hop for Her bij haarverlies en een droge huid

Een gezonde leefstijl en minder stress, is belangrijk bij het behoud van een gezonde huid. Verzorg je huid goed en drink voldoende. Blijf je last houden van haarverlies of een droge huid? Dan kan Hop for Her je helpen.

Heb je last van haarverlies en een droge huid, kies dan voor Hop for Her Classic. Hier zit, naast de fyto-oestrogenen, biotine in, wat goed is voor de haarconditie. Het draagt bij aan normale haargroei, sterker haar en glanzend haar. De vitamine D in de Classic zorgt tevens voor sterke botten en spieren.

* Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie