De duur van de overgang

De overgang is een levensfase waar iedere vrouw vroeg of laat in terechtkomt. Het moment waarop de overgang start en de duur van de overgang verschilt van vrouw tot vrouw. Rond het 37e levensjaar start de daling het hormoon oestrogeen. Deze daling gaat door totdat vrouwen rond de 51 jaar en 2 maanden zijn. Dit is een gemiddelde, want de start en de duur van de overgang verschilt van persoon tot persoon.

In dezelfde periode raakt de voorraad follikels, nog niet gerijpte eicellen, in de eierstokken steeds verder op, waardoor er niet iedere maand een eisprong zal plaatsvinden. Wanneer de voorraad follikels in de eierstokken helemaal op is, zal ook de menstruatie stoppen.

De verschillende fases van de overgang

De overgang is de levensfase waarin de vrouw de overstap maakt van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode. Dit is een volkomen normaal en natuurlijk proces. De eerste dag van de laatste menstruatie noemt men de menopauze. De menopauze is dus maar één dag in het leven van de vrouw. De overgang beslaat de hele periode van hormonale veranderingen en is voorbij wanneer er een nieuwe hormonale balans is gevonden.

De overgang wordt onderverdeeld in fases, namelijk de pre-menopauze, de dag van de menopauze en de postmenopauze. Pas na een jaar niet meer menstrueren kan de menopauze worden vastgesteld. Daarom weet je altijd pas achteraf dat deze dag daadwerkelijk is geweest.

Wat zijn symptomen van de overgang?

Oestrogeen is niet alleen van belang voor de vruchtbaarheid, maar zorgt voor de werking van veel  lichamelijke en mentale functies in het lichaam. Tijdens de overgang daalt het oestrogeen met gemiddeld negentig procent waardoor er veel overgangsverschijnselen kunnen ontstaan. De meest voorkomende overgangssymptomen zijn opvliegers, angst, depressies, opvliegers, nachtelijk zweten en slapeloosheid.

Wanneer kom ik in de overgang?

De start van de overgang is per persoon verschillend en wordt bepaald door erfelijkheid en een innerlijke klok. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de factoren die het tijdstip van de overgang zouden kunnen vaststellen, maar tot op heden is hier nog geen duidelijk antwoord op gevonden. Wel zijn er aanwijzingen dat moeders en dochters, net als bij de eerste menstruatie, ongeveer op dezelfde leeftijd in de overgang terechtkomen. Ook zijn er aanwijzingen dat vrouwen, die meer dan een pakje sigaretten per dag roken, eerder in de overgang komen. Toch spreken de wetenschappers hier alleen over kansen en blijft het een voorspelling. Als oestrogeenniveau met 90% is afgenomen, dan zal het lichaam een nieuwe balans vinden en zullen overgangsverschijnselen verminderen. Het verschilt van persoon tot persoon, wanneer de overgangsverschijnselen helemaal stoppen.